Slideshow background

Leerstoel Elisabeth Strouven Fonds

Prof. dr. Paul Smeets bekleedt sinds begin 2020 de leerstoel Filantropie en Sustainable Finance van het Elisabeth Strouven Fonds.

Deze leerstoel richt zich onder meer op de ontwikkeling van een bredere leeromgeving voor filantropische innovaties en samenwerkingen.

Paul Smeets bestudeert de komende vijf jaar met zijn team en studenten van de Universiteit Maastricht onder andere het gedrag, de effectiviteit en maatschappelijke meerwaarde van het Elisabeth Strouven Fonds en andere vermogensfondsen in Nederland. Hiermee wordt ook een verbinding gelegd met de FIN, de branchevereniging van fondsen. Het onderzoeksterrein van Paul Smeets is tot nu toe altijd filantropie geweest. Zo doet hij ook onderzoek naar de motieven van burgers om aan vermogenswervende fondsen te schenken. Hij probeert hierbij manieren te vinden om het welzijn van burgers in de regio te verbeteren door de impact per gedoneerde euro te verhogen.

Belangrijke inzichten
De samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en het Elisabeth Strouven Fonds levert de nodige belangrijke inzichten op, waarbij ook aandacht is voor de onderwijskant en de inbedding van filantropie binnen de faculteit School of Business and Economics.

Videoserie 'De impact van geven'
In de videoserie ‘De impact van geven’ volgen we Paul Smeets op zijn reis om het effect van verschillende liefdadigheids-, beleids- en investeringsprojecten te meten met behulp van wetenschap.

In deze eerste aflevering neemt hij ons mee in het onderzoek dat hij samen met junior onderzoeker Robin Arts uitvoert naar M-PX, een educatief programma waarin kinderen kennismaken met popmuziek. Met hun onderzoek bekijken zij wat het effect is van dit programma. Wat doet het bijvoorbeeld met het doorzettingsvermogen van de kinderen?
Klik hier voor aflevering 1

In de tweede aflevering van onze serie "De impact van geven" deelt professor Paul Smeets zijn drie beste tips om jou te helpen een weloverwogen keuze te maken als je geld wilt geven aan een goed doel; ook tijdens de coronacrisis. We moeten nu echt samenwerken om deze crisis het hoofd te bieden en mensen in nood te helpen.
Klik hier voor aflevering 2

Leerstoel Elisabeth Strouven Fonds

Blijf op de hoogte en meld u hier aan voor de nieuwsbrief